Restauracja Calla Steigenberger, Hamburg

 

 

 

 
Restauracja Calla Steigenberger, Hamburg

 

Restauracja uzyskuje nową twarz w suchej zabudowie Cykle remontowe w gastronomii uległy ogromnemu skróceniu. W szczególności hotele o dużych wymaganiach zmuszone są modernizować i zmieniać swoje restauracje w krótszym czasie niż same pokoje hotelowe. Co kilka lat należy zmieniać Ambiente. Najlepiej na takie, które dokładnie tak samo inspiruje poranne zrzędy przy śniadaniu jak i ludzi interesu podczas lunchu czy też turystów podczas kolacji przy świecach.

 

 

Opis inwestycji
Zastosowane systemy knauf

 

W restauracji Calla w hotelu Steigenberger Hotel Hamburg architektom wnętrz biura JOI Design ta sztuczka dokładnie się udała. A nawet więcej: rano Calla służy za restaurację śniadaniową, w godzinach południowych jadają tutaj goście konferencyjni hotelu a wieczorem Calla przekształca się w restaurację wieczorną. Układ krzeseł i atmosfera zmieniają się wraz z zadaniami, Design pomieszczenia pozostaje bez zmian.

Rozwiązanie

Odpowiedzialnym za szczególne Ambiente restauracji jest wystrój ścian i sufitu z płyt Knauf. Wygięta szyba ścienna przebiegająca skokami w dół ze ścianką szklaną osłonową oddziela strefę bufetu. Dwa zagięte elementy suchej zabudowy długości 11,5 bądź 3,5 m dzielą jadalnię na różne strefy. W razie potrzeby strefy o takiej strukturze dają się całkiem oddzielić przy pomocy zasłon od reszty pomieszczenia. W czasie, gdy nie są one używane zasłony te znikają w „kieszeniach” ściennych na końcach elementów suchej zabudowy z płyt Knauf.  Obie kieszenie ścienne w strefie jadalni zaprojektowano jako wolnostojące ściany dwuskrzydłowe, natomiast wygięty element ścienny w strefie bufetu wykonano jako wygiętą ścianę jednoskrzydłową. Wszystkie trzy elementy pokryte są trzywarstwowo płytami Knauf-Formplatte 6mm.
W taki sam sposób jak ściany działowe przebiegają sufity z elementów formowanych giętych, wykonanych techniką składania o rożnych poziomach wysokości z zabudowanym oświetleniem Downlights. Elementy te zostały wstępnie przygotowane w zakładzie Knauf w Iphofen przy zachowaniu zadanego z góry promienia a następnie zamontowane w restauracji przez firmę UTS Hahn GmbH, przedsiębiorstwo specjalizujące się w montażu ścian, sufitów, elementów formowanych i elementów sufitowych. Do nich zamontowany jest podwieszany sufit Knauf z płyt budowlanych 12,5 mm. W strefie jadalni swoistego akcentu nadaje oświetlenie różnej wielkości, które zostało wpuszczone w krzyżowe zagłębienia o różnych promieniach w suficie. Elementy budowlane konieczne do tej konstrukcji również zostały wstępnie wykonane w firmie Knauf z płyt 2 x 6 mm Formplatten i następnie dostarczone na budowę razem z płytami GKB 12,5 mm w formie całych elementów formowanych giętych.
Strefę wzdłuż fasady akcentują cztery ustawione rzędami wypukłe i wklęsłe wygięte elementy sufitu. Dzielą one strefę ciągnącą się przez kilka pięter na wyższe i niższe odcinki i oddzielają restaurację położoną bezpośrednio w suterenie przy kanale od hałasu z holu położonego na piętrze powyżej.
Podstawę elementu stropu „Segel“ stanowi wygładzona konstrukcja spodnia konstrukcja. Podstawa rusztowania składa się każdorazowo z 2 wypukłych i wklęsłych, wygiętych  w kierunku wzdłużnym profili UA-50. W poprzek do profili podstawowych leżą u góry i na dole wystające ruszty z profili CD-60/27 (góra) i UA-50 (na dole)  położonych każdorazowo w odstępie 30 cm. Między to rusztowanie wykonawcy umieścili folię oraz 40 mm izolacji. Dla zamocowania pokrycia suchej zabudowy, założyli oni kolejną warstwę z profili UW-50 nad poniżej zamontowane profile UA-50. Strefy boczne elementów stropu „Deckensegel“ zostały przykryte elementami o kształcie L z płyt GKB 12,5 mm, górna i dolna strona zostały przykryte płytami perforowanymi Knauf Cleaneo Akustik. Obie zostały najpierw oszpachlowane i oklejone włókniną, na koniec spryskane tynkiem akustycznym – aby jako elementy optycznie i dźwiękowo dzielące pomieszczenie wzmacniały szczególną atmosferę Calla.

Szczegóły
Kto siedzi pod takim sufitem, siedzi bezpośrednio nad wodą. Przez szklaną fasadę wpada  blask kanału Asterfleet przepływającego w pobliżu budynku. Fala za falą odbija się na ścianach restauracji. Dokładniej mówiąc na dwóch w sumie 18 m długich odcinkach ścian, na których sztukatorzy z firmy O. Werner & Söhne GmbH & Co. KG przekształcili zgodnie z wyobrażeniami JOI Architekten małe fale w morze, które perfekcyjnie reprezentują hamburską atmosferę z jej kanałami, rzeką Alster i bliskim Morzem Północnym. Zamiast zdać się na wodę specjaliści zaufali możliwościom i dokonaniom Knauf Rotband, który na dwóch wolnostojących ścianach z suchej zabudowy – dał w wyniku model długiej, powyginanej ściany – z jednym szkieletem stojakowym metalowym pokrytym dwoma warstwami płyt budowlanych. Miejsca styku płyt zostały naciągnięte tkaniną, a następnie kompletne ściany zostały pomalowane środkiem gruntującym z piasku kwarcowego. Następnie monterzy otynkowali ten podkład środkiem Haftputz i wymodelowali przy użyciu samodzielnie wykonanego szablonu ręcznie fale z wolno schnącej masy. Na koniec rzeźba została oszpachlowana szpachlą drobną firmy VG-Orth, Stadtoldendorf, wyszlifowana, i pomalowana farbą dyspersyjną zmywalną  - i od tej pory tworzy perfekcyjną optyczną przeciwwagę dla przepływającego nieopodal kanału. Dokładnie żywą, dokładnie różnorodną i prawie tak piękną jak natura.

Brak systemów Knauf w obiekcie

 

Lokalizacja
Calla Steigenberger, Hamburg

 

Heiligengeistbrücke 4,20459 Hamburg, Niemcy